Koronavírus: Izraelská klenotnícka dielňa vyrába najdrahšiu masku proti COVIDu-19

10.08.2020 Celý región

Jeruzalem 10. augusta (TASR) - Izraelská klenotnícka firma Yvel pracuje na údajne najdrahšej maske na ochranu pred koronavírusom. Vytepaná bude z 18-karátového bieleho zlata zdobeného 3600 bielymi a čiernymi diamantmi a na žiadosť zákazníka bude jej súčasťou aj filter N99. Maska bude predaná za 1,5 milióna dolárov. Navrhol ju klenotník Isaak Levy.

Levy dodal, že zákazník mal ešte dve ďalšie požiadavky: maska musí byť hotová do konca kalendárneho roka a musí byť najdrahšia na svete. Podľa Levyho splniť túto poslednú podmienku "bolo to najľahšie".

Identitu zákazníka síce Levy odmietol zverejniť, ale prezradil aspoň to, že ide o čínskeho podnikateľa žijúceho v USA.

Táto nablýskaná tvárová maska vynikne medzi konvenčnými rúškami a respirátormi, aké teraz vídať na verejných priestranstvách v mnohých krajinách sveta. Pri hmotnosti 270 gramov, čo je takmer 100-násobok klasického chirurgického rúška, je však nepravdepodobné, že by táto extravagantná novinka bola aj praktickým príslušenstvom.

"Všetko sa za peniaze kúpiť nedá, ale ak si chlapík chce kúpiť drahú masku proti COVIDu-19, nosiť ju a pútať pozornosť, mal by byť spokojný," uviedol Levy v nedeľu v rozhovore pre agentúru AP.

Uznal, že v čase, keď sú na celom svete milióny nezamestnaných a ľudia trpia ekonomickými problémami, môže takáto drahá vec niekoho aj naozaj podráždiť.

Klenotník dodal, že on sám by si takúto masku na tvár nedal, ale je vďačný za príležitosť vyrábať ju.
 
 

V Indii za jeden deň podľahlo ochoreniu COVID-19 rekordných 1007 ľudí

Naí Dillí 10. augusta (TASR) - India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 1007 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí. Pribudlo tiež 62.064 prípadov nákazy. S odvolávaním sa na najnovšie údaje indického ministerstva zdravotníctva o tom v pondelok informovala agentúra AP.

Celkovo v Indii doposiaľ zaznamenali 2.215.074 prípadov infekcie, z toho 44.386 úmrtí.

Momentálne je v Indii stále nakazených 634.935 ľudí.

Za posledné štyri dni v krajine každý deň zaznamenali vyše 60.000 nových prípadov, čo je najväčší nárast infekcií v porovnaní s ktoroukoľvek inou krajinou na svete počas šiestich po sebe nasledujúcich dní. Od polovice júna tam každý deň v priemere pribúda 50.000 ľudí s pozitívnym testom na koronavírus.

Nákazou sú najviac postihnuté indické štáty Maháraštra, Tamilnádu a Ándhrapradéš.

India je v počte prípadov treťou najzasiahnutejšou po Spojených štátoch a Brazílii. V počte úmrtí je piatou najzasiahnutejšou krajinou.
 
 

Austrália hlási rekordný denný nárast úmrtí na COVID-19

Sydney 10. augusta (TASR) - Austrálsky premiér Scott Morrison v pondelok uviedol, že vnútorné hranice v krajine pravdepodobne nebudú do Vianoc opätovne otvorené. Vyjadril sa tak v čase, keď Austrália oznámila rekordný denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom.

Objavili sa však tiež náznaky, že prísne karanténne opatrenia v meste Melbourne sú účinné. Nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 v štáte Viktória je totiž najnižší za takmer dva týždne, informovala agentúra Reuters.

"Dnes som optimistickejší, než som bol v priebehu posledného týždňa," povedal Morrison novinárom v Canberre. Lídrov austrálskych štátov vyzval na spoluprácu s cieľom umožniť uviaznutým obyvateľom návrat domov.

Vzhľadom na federálny politický systém Austrálie zaviedlo jej osem štátov a teritórií rozdielne opatrenia v reakcii na koronavírusovú pandémiu, čo viedlo aj k uzavretiu niektorých vnútorných hraníc.

Štát Viktória, ktorého metropolou je Melbourne, druhé najväčšie mesto v krajine a epicentrum druhej vlny pandémie v Austrálii, hlásil v pondelok 19 úmrtí na COVID-19 za posledných 24 hodín, čo je najvyšší počet v krajine za jeden deň.

Predstavitelia Viktórie však zároveň oznámili 322 nových prípadov nákazy za uplynulý deň, čo je najmenší nárast od 29. júla.

V Melbourne, kde žije takmer päť miliónov ľudí, platia od začiatku júla prísne karanténne opatrenia. Štátny premiér Daniel Andrews v pondelok uviedol, že chápe nespokojnosť ľudí, odmietol však spresniť možný termín ukončenia tzv. lockdownu.

Austrália, ktorá eviduje celkovo 21.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 314 úmrtí, stále zaznamenáva menej nových infekcií a úmrtí než mnohé iné rozvinuté krajiny.

V prvých fázach pandémie bola táto krajina považovaná za jednu z najúspešnejších pri potláčaní šírenia nákazy, keď rýchlo uzavrela medzinárodné hranice, nariadila vzájomný odstup medzi ľuďmi a zaviedla hromadné testovanie.

Počas uvoľňovania týchto opatrení však vo Viktórii výrazne vzrástol komunitný prenos ochorenia. Úrady sa obávajú, že napriek uzavretiu hraníc Viktórie sa nákaza už rozšírila do ďalších štátov.
 
 

Epidémia neustupuje, v Maďarsku pribudlo 35 infikovaných a traja mŕtvi

Budapešť 10. augusta (TASR) – Šírenie nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku nespomaľuje. Za uplynulý deň pribudlo 35 nakazených a na ochorenie COVID-19, spôsobované týmto vírusom, zomreli traja ľudia s chronickými ochoreniami, vyplýva z údajov zverejnených v pondelok na vládnej informačnej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet aktívnych prípadov infekcie SARS-CoV-2 dosiahol 601. Od vypuknutia epidémie potvrdili nákazu už v 4731 prípadoch.

Z nákazy sa zotavilo 3525 ľudí. Ochoreniu COVID-19 podľahlo 605 pacientov. Hospitalizovaných je 61 chorých, šiesti z nich musia byť napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.
 
 

V Rusku pribudlo 5118 prípadov nákazy a 70 úmrtí

Moskva 10. augusta (TASR) – Moskovskí lekári vyliečili ďalších 898 pacientov infikovaných novým typom koronavírusu. V pondelok to oznámila námestníčka moskovského starostu Anastasija Rakovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS.

„Počet uzdravených v Moskve stále narastá. Počas uplynulého dňa sa po absolvovaní liečby zotavilo ďalších 898 pacientov. Celkový počet ľudí, ktorí sa uzdravili z infekcie, stúpol na 190 555," uviedla Rakovová.

Podľa jej slov vykonávajú lekári po zotavení sa pacientov špeciálne testy na potvrdenie, že choroba úplne zmizla. Námestníčka znova zdôraznila, že všetci pacienti, ktorí pri prepustení z nemocnice musia byť naďalej pozorovaní, dostávajú náležité rady.

Obyvatelia Moskvy, ktorí majú za sebou úspešnú liečbu, sú požiadaní, aby darovali svoju plazmu. Darcami môžu byť osoby vo veku 18 – 55 rokov, ak netrpia chronickými chorobami a majú negatívny test na vírus HIV, ako aj na hepatitídu typu B a C.

Rusko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 70 nových úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje nový druh koronavírusu. Deň predtým predstavovala táto bilancia 77 prípadov. Celkový počet ľudí, ktorí v Rusku od vypuknutia pandémie ochoreniu podľahli, dosiahol 15 000, oznámilo v pondelok protikoronavírusové centrum.

Smrteľnosť ochorenia COVID-19 je v Rusku na úrovni 1,68 percenta.

Počet nových prípadov nákazy v celej krajine vzrástol za uplynulých 24 hodín o 5118 na 892 654, uviedlo protikoronavírusové centrum. V Moskve bolo identifikovaných 694 prípadov, vo Sverdlovskej oblasti 179, v Petrohrade 157, v Moskve 153 a v Rostovskej oblasti 128. Aktuálne je v Rusku 180 972 aktívnych prípadov koronavírusu.
 
 

V Maďarsku sa čoraz viac šíri koronavírus u ľudí do 40 rokov

Budapešť 10. augusta (TASR) – V Maďarsku sa čoraz viac šíri nový druh koronavírusu vo vekovej kategórii ľudí do 40 rokov, vyplýva z údajov prieskumu Semmelweisovej univerzity zverejnených v pondelok.

Podľa spravodajského servera Szeretlekmagyarorszag.hu zaznamenali v júli medzi infikovanými z uvedenej vekovej kategórie až 44 percent. Príčinou tohto vývoja je podľa univerzity najmä cestovanie do zahraničia.

Podľa výsledkov prieskumu po likvidovaní ohnísk v domovoch dôchodcov výrazne klesol pomer nakazených vo vekovej kategórii nad 60 rokov, v júli potvrdili nákazu iba v prípade 63 seniorov. Ich pomer klesol na doposiaľ najnižšiu hodnotu – na 17 percent.

Z nakazených sa mnohí vrátili pred ochorením zo zahraničia, prípadne sa stretli s osobami, ktoré sa vrátili z cudziny.

Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 35 nakazených a na ochorenie COVID-19, spôsobované týmto vírusom, zomreli traja ľudia s chronickými ochoreniami.

Počet aktívnych prípadov infekcie SARS-CoV-2 dosiahol 601. Od vypuknutia epidémie potvrdili nákazu už v 4731 prípadoch.

Z nákazy sa zotavilo 3525 ľudí. Ochoreniu COVID-19 podľahlo 605 pacientov. Hospitalizovaných je 61 chorých, šiesti z nich musia byť napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.
 
 
 

Vyberte región